Prima lecție ca fotograf (valabilă în copywriting) am primit-o acum mulți ani în Rotterdam, pe când „pozam” cu un aparat pe film.
Mă învârteam fascinat printr-un cartier modern și luam cadre la foc automat.
Atunci vedeam pozele doar după ce developam filmul și imprimam pe hârtie, și astea costau bani, indiferent de cum arătau imaginile.
Foarte repede am realizat că e mai ieftin să pun aparatul la ochi doar după ce găsesc o perspectivă bună. De atunci, aplic regula asta chiar și acum, când fotografiez în format digital.
Asta este lecția de Reframing (reîncadrare) primită de mine, și cred că termenul folosit în publicitate provine chiar din fotografie.
Reframing-ul este tehnica folosită pentru a prezenta un produs într-un mod nou, inedit, cu scopul de a schimba percepția și a crea o nouă imagine în mintea publicului despre acesta .
Reîncadrarea se obține cu ajutorul textului, elementului vizual sau a contextului prezentat.
Variantele de percepție (cele convenționale, respectiv Reîncadrarea), vor declanșa răspunsuri emoționale diferite.
Îți dau mai jos un exemplu de Reframing, din portofoliul personal, pe care l-am creat recent pentru o campanie.
Iată puțin context:
- Produsul este o carte pentru copii, însoțită de o aplicație mobilă, în interiorul/cu ajutorul căreia personajele din carte se mișcă și vorbesc, folosind Realitatea Augmentată (4D).
- Prețul este mai mare decât al unor cărți pe același subiect, deci era nevoie de o abordare atentă
- Posibile abordări (convenționale):
- audiența = părintele modern care își îi oferă instrumente/divertisment copilului său
- beneficii
- copilul e conectat la ultima tehnologie și se implică în activități distractive
- îi dai ocupație copilului în timp ce-ți faci treaba sau îți poți urmări în liniște serialul
- Reframing + repoziționare:
- audiența = părintele îngrijorat de începutul de dependență al copilului său de ecrane
- beneficii
- reduci treptat timpul copilului pe telefon îndreptându-l înspre lectură
- soluție alternativă la dependența copilului de dispozitivele mobile
- elemente de susținere
- cartea are doar 5 pagini de Realitate Augmentată din 30 (puține datorită costului mare de dezvoltare a graficii 4D), ceea ce înseamnă că are 25 de pagini cu text = mai multă lectură decât joacă pe telefon
- se adresează copiilor 4+ care nu știu să citească dar știu deja să scaneze cu telefonul (știu de la piciul meu), deci e nevoie de un adult care să-i citească = timp de calitate părinte-copil
În timp ce așteptăm validarea de către piață a acestei perspective, îți prezint mai jos două exemple, „puțin” 😊 mai celebre și validate deja:
- Snickers: “Nu ești tu când ți-e foame”
Snickers prezintă problema foamei într-un mod inedit, nepoziționându-se ca batonul care astâmpără foamea (convențional) ci ca unul care-ți influențează personalitatea ce iese la suprafață atunci când ești flămând.
- Dove: “Real Beauty”
În locul promovării având la bază ideea de perfecțiune, brandul încurajează toate femeile să-și asume frumusețea cu care au fost înzestrate.
Notă: Dove face aici și o schimbare de poziție (Repoziționare), adresându-se unui nou segment de piață.
Deși Reîncadrarea și Repoziționarea sunt relativ similare în ceea ce privește schimbarea percepției publicului, ele nu sunt identice.
Reîncadrarea schimbă modul în care produsul este prezentat, cu scopul de a-l face mai atractiv, și se folosește adesea (așa cum l-am folosit și eu) pentru a contracara obiecții legate de posibile aspecte negative ale sale.
Repoziționarea implică o schimbare fundamentală a modului de promovare. Asta poate însemna schimbarea audienței țintă sau a poziției produsului pe piață, și se folosește atunci când piața nu mai rezonează cu produsul sau când concurența este acerbă.
📌 Pe scurt… despre Reframing
- este o schimbare de optică, uneori dintr-un punct de vedere diametral opus
- declanșează un răspuns emoțional diferit față de cel declanșat de o perspectivă convențională
- este necesar timp pentru găsirea unei perspective noi și avantajoase
Închei cu un excelent exemplu de Reframing EXPLICAT de un specialist în Neuromarketing.
Data viitoare își voi spune despre B2B Copywriting.
Ne auzim săptămâna viitoare.
Narcis
⋆ ⋆ ⋆
Mea Culpa:
Recent ți-am recomandat Book Depository pentru a comanda cărți în limba engleză cu transport gratuit. Pentru că mai demult (înainte de Brexit) lucrurile funcționau bine….
Ultima mea experiență de livrare cu ei a fost negativă – am așteptat 4 cărți peste 3 luni de zile, neavând vreo modalitate de urmărire a coletelor.
Acum mă simt dator să-ți spun cum am rezolvat eu.
Le-am scris la adresa help@support.bookdepository.com, unde le-am dat detaliile comenzilor întârziate, și am reușit să recuperez suma integral.
Restituirea a fost experiența pozitivă, dar am decis să-mi comand pe viitor cărțile din altă parte. Să nu zici că nu ți-am zis… 😊
Îmi cer scuze dacă te-am încurcat!
⋆ ⋆ ⋆
Alte resurse:
Antrenament | Social | Arhivă | Blog |Bibliotecă
Vrei să vinzi mai mult prin copywriting? Abonează-te, citește edițiile anterioare și lasă-mi un mesaj cu provocările tale, pentru a personaliza conținutul articolelor astfel încât să-ți fie de folos.
ABONARE | ARHIVĂ | FEEDBACK