De multă vreme umblă vorba că e-mailul a murit. Dacă ai ajuns aici dintr-un newsletter, ai dovada că n-a murit de tot.
E-mailul reprezintă un mediu sigur de comunicare internă într-o companie dar poate reprezenta și o importantă oportunitate de creștere a afacerii.
Îți prezint mai jos câteva avantaje și dezavantaje ale comunicării prin e-mail.
Avantaje
- Este un mod rapid și ușor de comunicare.
- Este eficient și ieftin – ținând cont că un mesaj poate fi trimis mai multor persoane în același timp.
- Este un mijloc de comunicare versatil – poți trimite texte, imagini, clipuri video sau link-uri către orice. În Social Media trimiterea de link-uri este una din marile probleme din Social Media care duce la scăderea reach-ului postărilor.
- Un e-mail poate fi trimis oricând, destinatarul putând alege dacă, sau în ce moment, îl deschide.
- Este un mod sigur de a trimite un mesaj, dacă adresa de e-mail a destinatarului este corectă iar e-mailul acestuia funcționează.
- Este un bun instrument de lucru atunci când lucrezi asincron (nu trebuie să te oprești din muncă pentru a aștepta de la alții clarificări, aprobări sau alte materiale).
- E-mailurile pot fi formatate – spre deosebire de mesajele din Social Media care au tot felul de limitări (deocamdată) legate de acest aspect.
- E-mail-urile pot fi automatizate – adică pot fi programate să fie expediate în funcție de un moment ales sau imediat ce s-a întâmplat un anumit eveniment pe site-ul tău.
- E-mailurile sunt ușor de filtrat și organizat în foldere.
- Un e-mail poate fi ușor găsit cu ajutorul funcției de căutare după un anumit cuvânt sau expeditor/destinatar.
- Avantajul că nu folosește hârtie este unul care nu știu cât de mult contează, dar există și l-am trecut aici la urmă. Nu știu azi câtă lume mai scrie mesaje pe hârtie în comparație cu cele electronice.
Dezavantaje
- Faptul că cineva a primit un mesaj nu înseamnă că destinatarul l-a și citit până la capăt.
- E-mailul poate reprezenta un mod de răspândire a virușilor informatici.
- Este folosit abuziv de către mulți indivizi care transmit tone de informații nerelevante către toată lumea (SPAM) în speranța că unii vor cumpăra ce au ei de oferit.
- Dacă n-ai adresa de e-mail corectă, mesajul tău nu va ajunge la destinatar.
- Ai nevoie de un dispozitiv electronic și acces la internet pentru a trimite/primi un e-mail. Însă asta nu mai reprezintă o problemă prea mare în ziua de azi.
Concluzia mea este că, folosit inteligent, e-mailul reprezintă o oportunitate extraordinară de comunicare și conectare, câtă vreme există o relație de încredere între expeditor și destinatar.