„Ești la o abilitate distanță de a-ți dubla veniturile”.
Citeam asta undeva și mi s-a aprins beculețul. Suna foarte bine!
Asta pentru un copywriter ar putea însemna stăpânirea unei a doua limbi la un nivel superior. Sau pentru un fotograf ar putea fi să învețe să filmeze cu aparatul cu care face poze.
În fine, te-ai prins…
Care e abilitatea care ți-ar dubla venitul și care încă îți lipsește?
Până te gândești, îți voi spune cum poți să vinzi mai bine dacă stăpânești ceva anume. Ceva care face diferența.
E-mailul de azi trebuia să se numească: „Produsul se vinde singur”, dar am zis că poate n-o să mă crezi, și am decis să nu trec asta în titlu, ci să-ți argumentez mai jos.
Peste cunoașterea produsului trecem uneori prea ușor pentru că, nu-i așa 😊, „suntem scriitori”, iar giumbușlucurile pe care le facem „din pix” vor vinde oricum.
Departe de adevăr.
E foarte important cum scrii, dar în copywriting există lucruri mult mai importante de-atât.
Orice produs are de obicei câteva caracteristici (formă, culoare, gust, miros, preț, modalități de utilizare, etc). Pe astea le identifici întorcând produsul pe toate părțile.
Dacă produsul tău e sferic și portocaliu, o mamă nu va cumpăra de la tine mingi de ping-pong în loc de caise atunci când vrea să facă o prăjitură.
Clientul cumpără întotdeauna o soluție pentru problema lui, soluție care îi va aduce anumite beneficii.
În cazul de mai sus, mama își dorește acel beneficiu emoțional pe care ți-l oferă un desert delicios sau admirația prietenilor invitați la masă. Sau poate confirmarea că este o mamă bună pentru copiii ei.
Așa că dacă vrei să vinzi, stai jos și fă o listă.
Trece acolo toate caracteristicile pe care le poți identifica pentru produsul pe care încerci să-l vinzi. Gândește-te la toate posibilele utilizări ale produsului sau imaginează-ți altele.
Relaxează-te, ești în faza de research iar hârtia (sau device-ul pe care scrii) suportă orice. Vei vedea mai târziu cum o să folosești informația în textul tău.
Apoi, pentru fiecare caracteristică, încearcă să identifici toate beneficiile pe care le-ar aduce celor care ar cumpăra produsul tău.
Ulterior vei ordona aceste beneficii de la cel mai important (vei înțelege asta din research-ul făcut pe audiența produsului), la cel mai puțin important.
Cel mai important beneficiu/argument este acul din carul cu fân de care ai nevoie. Atât acul, cât și carul sunt acolo iar cineva trebuie să scotocească.
Sorry, asta o să faci tu, dacă ești copywriter. Dacă ești antreprenor și ai copywriter, te-ai scos. 😊
Să începi cu cel mai important argument este o superputere.
La recenziile de produse similare cu cel pe care încerci să-l vinzi (dacă ai norocul să existe recenzii atunci ai dat de aur) găsești de cele mai multe ori observații ale unor clienți reali.
Folosește în textul tău argumentele din recenziile pozitive și tratează anticipat obiecțiile găsite în cele negative, aducându-le explicații sau soluții.
Nu uita!
Stâlpul de sprijin al textului tău va fi întotdeauna produsul sau aspecte care au legătură cu acesta.
Acolo unde nu există un produs, nu va fi nevoie de copywriting. Iar dacă un produs e prost, nu e vina copywriter-ului, dar acesta este un subiect pentru altă dată.
Beneficiile pe care utilizarea produsului le aduce, detalii specifice despre acesta sau legate de utilizarea lui, vor face de cele mai multe ori diferența dintre un text care vinde și unul care doar informează.
Însușirea acestui adevăr poate fi abilitatea care îți va spori eficiența textelor de vânzare și crește veniturile…
Pe scurt…
📌 Investește în identificarea celui mai mare beneficiu pe care îl oferă produsul tău
📌 Vorbește despre acest beneficiu repede (poate chiar din titlu)
📌 Produsul îți „va spune” cum să-l vinzi – nu refuza munca de jos
Notă: când spun produs mă refer întotdeauna și la servicii sau la cauza pentru care scrii.
Dacă dorești, îmi poți trimite feedback-ul tău AICI, iar eu voi încerca să adaptez conținutul newsletter-ului pentru a te ajuta cât mai mult.
Vrei să vinzi mai mult prin copywriting? Abonează-te, citește edițiile anterioare și lasă-mi un mesaj cu provocările tale, pentru a personaliza conținutul articolelor astfel încât să-ți fie de folos.
ABONARE | ARHIVĂ | FEEDBACK