fbpx

#93: Câteva principii de supraviețuire


Azi îți arăt 3 principii de supraviețuire, pe care le-am înțeles mai bine practicând (la nivel de amator) cel mai complex joc de strategie pe care l-a inventat omul – GO.

(Google a investit 35 mil $ într-un program de inteligență artificială care a reușit în 2014 să învingă prima dată un jucător profesionist de GO).

Cu reguli simple și toate piesele identice, computerele actuale nu pot calcula toate combinațiile posibile, însă principiile strategice au aplicabilitate în viață, afaceri, investiții, conflicte armate și… copywriting.

1. Valoarea mutării

Așa cum un cuvânt în copywriting face diferența între a citi mai departe ori a abandona, în jocul de GO fiecare mutare este o investiție, ea având rolul de a construi, a ataca și a apăra în același timp.

2. Inițiativă și control

Sente (inițiativă în japoneză) înseamnă preluarea controlului, obligând adversarul să răspundă (nu e ca la șah, unde există mutări de tatonare). 

În copywriting, când cititorul preia controlul (de exemplu o obiecție), întârzierea unei „mutări” Sente duce la pierderi dezastruoase.

3. Jocul de final

Mutările de final, când tabla e plină și e ușor să omiți ceva, au rolul de a consolida teritoriile fragile.

În această fază se pierd sau se câștigă puncte importante, iar în GO se poate pierde la diferență de doar 0,5 puncte.

În copywriting jocul de final îl reprezintă partea de editare și revizuire a textului înainte de publicare, unde miza este foarte mare.

Antrenamentele de GO includ probleme de viață și de moarte, care dezvoltă abilitatea de a identifica mutarea cheie necesară pentru salvarea unui grup de piese (sau eliminarea unui grup advers).

După același model, un antrenament de copywriting de tip Life & Death ar trebui să te ajute să descoperi elementele cheie ale textului câștigător: marea idee, mecanismul unic, cea mai bună promisiune etc.

📌 Pe scurt…

  • fiecare cuvânt este o investiție – bună sau proastă
  • păstrează inițiativa și controlul în construirea argumentelor
  • antrenează-te în descoperirea mutărilor câștigătoare

Ai AICI linkul către povestea frumoasă a luptei din 2014 dintre Om și Mașină*, care transmite și o perspectivă bazată pe fapte asupra prezentului Inteligenței Artificiale.

Data viitoare îți voi arăta o formulă de copywriting simplă și eficientă.

Până atunci, rămâi cu bine.

Narcis

* confruntarea a avut loc în Coreea de Sud între Lee Sedol și AlphaGO (cel mai titrat jucător profesionist de GO din lume împotriva computerului dezvoltat de Google DeepMind)

⋆ ⋆ ⋆

”Selling is a science, not an art.”

Resurse gratuite: 

Antrenament | Grup FB | Social | Arhivă | Bibliotecă


#RISTRETTO

(NEWSLETTER)

ÎNVAȚĂ GRATUIT BAZELE COPYWRITING-ULUI

Cum să concepi și să scrii texte de promovare pentru a vinde mai mult și mai ușor

NU UITA SĂ VERIFICI E-MAILUL ȘI SĂ CONFIRMI ABONAREA!

Prin completarea formularului sunt de acord să primesc newsletterul și confirm că sunt de acord cu Politica de confidențialitate.


în