Nu numai că n-a murit, dar e vital pentru afaceri.
E-mailul e un mod personal de comunicare, care lasă foarte multă libertate utilizatorului: să citească, să se dezaboneze, să amâne, să ignore…
Eu îl văd ca pe un spațiu personal și cred că oamenii nu vor renunța curând la el.
Azi vei vedea cum construiesc un newsletter, în cazul în care ai clienți care folosesc e-mailul și cauți idei de optimizare.
De ce să scrii un newsletter?
O regula ar fi să scrii un newsletter când ai ceva de oferit, ceva de care oamenii au nevoie, indiferent că oferi gratuit (cum fac eu acum) sau contra cost (cum o să fac eu în curând).
Deși timpul e o resursă din ce în ce mai rară, oamenii găsesc întotdeauna timp pentru ceea ce îi interesează.
Regulile (mele) de bază
Etica e obligatorie atunci când „invadezi” un spațiu atât de personal și vrei să dezvolți relații pe termen lung.
Pentru asta, eu solicit confirmarea abonării (double opt-in) – cum e și legal -, și afișez la vedere link-urile de dezabonare.
În plus, în mod regulat șterg manual abonații inactivi, pentru că nu doresc să plătesc bani platformei ESP (E-mail Service Provider) doar ca să-i pot vedea pe cei care n-au citit niciun e-mail în ultimele 6 luni, pentru că probabil au altă treabă…
Cât de des îl trimiți?
Tu decizi asta: zilnic, săptămânal, lunar…
Regula ar fi: „Când ai ceva de zis și oferi valoare”.
Eu am ales să trimit săptămânal pentru că, pe lângă clienți, familie și viață personală, nu am mai mult timp pentru newsletter.
Și, decât să enervez, să plictisesc ori să scriu banalități (din lipsă de idei) – neglijându-mi în paralel familia ori clienții – mai bine (pentru toți) trimit mai rar.
Am clienți cu afaceri mari care comunică mai rar, iar abonații le așteaptă e-mailurile.
Iar ei, în tot acest timp, își văd de afacere și nu sunt stresați să găsească zilnic idei, riscând uneori să abordeze subiecte irelevante.
Cât de lung să fie?
La mine a fost clar de la început – Ristretto – short & strong, ca o cafea bună.
Pentru că pe mine mă plictisesc textele lungi (pe care le abandonez), și doresc să scriu pentru oameni cu care am măcar acest lucru în comun.
Alege cât de lung vei scrie în funcție de cum poți livra (pe termen lung), ce subiecte abordezi și profilul cititorilor tăi.
Cum recrutezi abonați?
Eu folosesc canale gratuite (social media), dar și reclame plătite.
Dar mai poți recruta abonați în schimbul oferirii unor beneficii (reduceri, priorități etc).
Cum măsori performanțele?
Pe mine mă interesează ca abonații să deschidă e-mailul (open rate), să-l citească (click through rate) și să rămână abonați (rata de retenție).
Pentru că unele e-mailuri sunt deschise automat (machine open), iar pe mine mă interesează câți oameni citesc, pe final inserez întotdeauna un link, strâns legat de subiectul abordat.
Iar apoi urmăresc cu ajutorul unui software câți oameni îl accesează.
Dacă performanțele sunt sub așteptările mele (Open Rate sub 25%, CTR sub 2,5%), analizez ce pot face data viitoare mai bine (vezi mai jos câteva idei).
Încă de la început centralizez titlurile, apelurile la acțiune și indicatorii lor de performanță.
Așa am identificat în timp tipare referitoare la ce subiecte, formule de titluri, link-uri și apeluri la acțiune funcționează cel mai bine.
Cum poți influența Open Rate?
Rata de deschidere pe o listă rece (oameni care nu te cunosc) o influențezi scriind titluri atractive, care să provoace curiozitatea de a deschide.
Pe o listă caldă, relația bună cu audiența contează cel mai mult la rata de deschidere – simplul fapt că-ți vede numele la expeditor va fi suficient pentru a-l face să deschidă.
Dar chiar și pe o listă caldă, evit să irosesc spațiu valoros scriind, de exemplu, la subiectul principal Ristretto #74, pentru că știu sigur că pe nimeni nu interesează dacă e 74, 89 sau 105.
În loc să le dau „ocazii” abonaților să-l pună deoparte (ah, e unul din alea, o să-l citesc … atunci), prefer să-i stimulez în titlu să-l citească acum.
Nu mâine, nu luni, nu poimarți…
Dacă literatura de copywriting te învață cât de important e titlul, de ce să irosești cu bună știință șansa de a convinge un om să citească acum , doar ca să-i spui ceva ce precis nu-l interesează?
Pentru cei care amână (adică planul B), îmi doresc să ies în evidență în puhoiul de e-mailuri din Inbox.
Așa că marchez vizual, mereu cu aceleași simboluri (✦ 🎯 ➤), numele meu, titlul și titlul de suport (header preview).
Ca să se poată întoarce mai ușor (poimarți 😊) la mesajul meu.
Cum poți influența CTR?
Construind textul ca pe un tobogan (caută în arhivă: Reading Gravity) care să curgă natural și „vânzând” click-ul pentru link-ul de final, printr-un call-to-action, nu mai lung de o propoziție.
Ulterior analizez câți oameni au dat click, pentru ca data viitoare să construiesc mai bine toboganul, apelul la acțiune și/sau valoarea informației de pe link.
Vânzarea click-ului într-o propoziție scurtă am învățat s-o fac (exersez chiar și acum) din acest newsletter genial, pe care-l citesc zilnic.
Cum poți influența rata de retenție?
E bine să știi că întotdeauna vor fi oameni cu care nu te potrivești.
Eu nu mă supăr pe dezabonați pentru că probabil caută altceva, iar internetul e atât de mare.
Pentru a influența rata de retenție, eu încerc să pun la finalul fiecărui e-mail un teaser despre subiectul următor.
Altă dată am promis (și am livrat) o serie de 10 e-mailuri despre un proiect practic, cu scopul de a-i ține aproape pe cei interesați.
Iar acum, când pregătesc un produs nou și original pentru copywriteri (detalii mai jos), am început să vorbesc despre el din timp, atât pentru a-l promova dar și pentru a-i face pe cei interesați să-mi rămână alături pentru detalii.
📌 Pe scurt…
- ține oamenii aproape oferind mereu ceva de valoare
- adaptează frecvența pentru a nu face compromisuri de calitate
- învață, exersează, măsoară și îmbunătățește în permanență
Foarte important!
Orice newsletter are ca scop o vânzare la un moment dat, iar al meu nu face excepție.
Ristretto va fi mereu gratuit, dar te poate ajuta la maximizarea rezultatelor pe care ți le va aduce produsul pe care îl pregătesc.
Dacă-l vei folosi…
E vorba de un ebook care te va ajuta să ajungi mai ușor (și într-un mod inteligent) în preferințele clienților plătitori care caută copywriteri.
Îți voi spune mai multe înainte de lansare, pentru a nu da nimănui ocazia să-și asume această idee originală (validată personal în mai multe rânduri), despre care n-am mai auzit sau citit nicăieri. Încă!
Prețul plătit îl vei recupera chiar de la primul proiect plătit, deși acest instrument îți va folosi de-a lungul întregii cariere de copywriter.
Înscrie-te pe ACEST LINK dacă vrei să primești, la momentul lansării, codul de reducere exclusiv pentru abonații activi (care au citit până aici).
După cum observi, încerc să măsor câți oameni citesc și acționează (bine, tu nu faci ce ți se spune, tu faci doar ce decizi tu; mă refer la toți ceilalți). 😊
Data viitoare îți arăt motivele greșite pentru care citesc copywriterii.
Până atunci, te încurajez să aprofundezi bazele copywriting-ului.
Pentru că nu poți excela decât dacă le stăpânești.
Narcis
⋆ ⋆ ⋆
Resurse gratuite:
Demo | Grup FB | Social | Arhivă | Bibliotecă
Vrei să vinzi mai mult prin copywriting? Abonează-te, citește edițiile anterioare și lasă-mi un mesaj cu provocările tale, pentru a personaliza conținutul articolelor astfel încât să-ți fie de folos.
ABONARE | ARHIVĂ | FEEDBACK