Un articol bine optimizat SEO este tot copywriting, chiar dacă vorbește despre „15 tipuri de rochii de mireasă”.
Un copywriter bun folosește inteligent efectul de pârghie al motoarelor de căutare.
Google „cumpără” întotdeauna textele bine scrise, în schimbul unei bune poziționări în rezultatele organice ale căutărilor, care vinde mai departe cititorilor.
Un articol optimizat SEO înseamnă pentru clientul tău vizibilitate mare, extra business și bani mai mulți, cu care te plătește pe tine.
Uite cum funcționează…
Google ierarhizează informația de pe o pagină web în funcție de relevanța acesteia în raport cu intențiile căutărilor și cuvintele din text (search intent este determinant în algoritmul de căutare).
Deși sună complicat, e simplu.
Google scanează permanent toate site-urile și analizează comportamentul vizitatorilor în raport cu informația de acolo.
Când creezi articole pe care le dorești în topul rezultatelor organice ale căutărilor, trebuie mai întâi să identifici intențiile celor care caută vis-a-vis de cuvintele cheie ale subiectului despre care scrii.
Pornind de aici vei construi un text care să livreze valoarea cea mai mare pentru respectiva intenție de căutare.
Cum faci asta?
Dacă n-ai abonament la programe speciale cu care să identifici search intentul (de exemplu Ahrefs), ai o opțiune gratuită și eficientă care costă doar (puțin) timp.
Exemplu:
Ai de scris un articol pentru un client din Londra în care să promovezi serviciile sale fotografice de logodnă, așa că dai pe Google o căutare: “london engagement photography”.
Google știe deja că vizitatorii paginilor ce caută după această expresie caută fotografi pentru sesiuni foto de logodnă în Londra (și nu idei sau inspirație, ori locuri celebre din Londra în care să-și facă poze cu logodnica), așa că aduce în față furnizori de asemenea servicii.
Următorul pas este să analizezi „manual” primele 5 (suficiente) rezultate organice (cele fără mențiunea Sponsorizat):
- Parcurgi cu atenție fiecare pagină din acest top și identifici structura fiecăreia. Asta te ajută să concepi un outline bun pentru textul tău și să nu omiți informație relevantă pentru Google pe respectivul subiect.
- Apoi extragi ce „vinde” fiecare dintre aceste pagini (servicii, inspirație, metode, tips & tricks …), înțelegând de ce le plasează Google în vârful ierarhiei și identificând astfel search intentul de care ai nevoie pentru textul tău.
Care e legătura cu copywritingul?
Search intentul identificat (rezervare servicii fotografice) este problema cea mai urgentă pe care Google o rezolvă aducând în față paginile cele mai relevante. Acolo vrei să fii și tu.
Dacă vrei să fii și tu printre acele pagini, trebuie să pornești de la intenția căutării atunci când concepi un articol pe care îl dorești vizibil pe internet fără să plătești reclame.
Expresia de căutare (“london engagement photography”) este promisiunea centrală, pe care copywriterii o includem în titlu, în lead și prin alte locuri din text.
Motoarele de căutare apreciază foarte mult când această expresie se regăsește în titlu, în primele 100 de cuvinte și de câteva ori în text – exact ca în copywriting.
Când cauți orice pe Google, rezultatele afișate apar sub forma unui titlu + o scurtă descriere (Meta Title și Meta Description). Aceste 2 (meta) elemente reprezintă sinteza argumentelor de vânzare.
Pentru a convinge pe cineva să acționeze (clic), e extrem de important ca acestea să conțină expresia de căutare (promisiunea), pe lângă alte câteva elemente persuasive (unicitate, urgență, scarcity și CTA).
Cum poți vinde servicii de fotografie redactând un ghid despre ”15 tipuri de rochii de mireasă” scris pentru intenția de căutare: „idei și inspirație în a alege o rochie de mireasă”?
Simplu! Atât serviciile cât și ghidul se adresează aceluiași avatar de client.
Aplicând regulile de mai sus unui articol despre rochii, Google îl va considera relevant (deci îl va „cumpăra”), îl va poziționa bine în rezultatele organice ale căutărilor, iar prin meta titlu și meta descriere vei genera avatarului interes pentru clic – ambele treabă de copywriter.
Trebuie doar să te mai asiguri că în text livrezi informație gratuită și de valoare la subiect (câștigând încrederea cititorului), chiar dacă o compilezi din mai multe surse externe – tot treabă de copywriter, dacă știi să faci research.
În schimbul acestei informații, la finalul articolului, ai tot dreptul să promovezi (ca un copywriter) serviciile foto, printr-un paragraf iscusit 😊.
📌 Pe scurt…
- Google „cumpără” și vinde mai departe avatarului
- problema urgentă = search intentul
- promisiunea centrală = expresia de căutare
Ai aici un scurt video despre Conversion Copywriting vs SEO Copywriting, de la un celebru copywriter american.
Data viitoare îți arăt cum să nu mai stai la mâna „algoritmului”.
Până atunci îți doresc o vară excelentă.
Narcis
⋆ ⋆ ⋆
”Selling is a science, not an art.”
Alte resurse:
Antrenament | Social | Arhivă | Blog |Bibliotecă
Vrei să vinzi mai mult prin copywriting? Abonează-te, citește edițiile anterioare și lasă-mi un mesaj cu provocările tale, pentru a personaliza conținutul articolelor astfel încât să-ți fie de folos.
ABONARE | ARHIVĂ | FEEDBACK