Procesul de creație pentru o reclamă bună e ca și cum ai încerca să speli un porc. Nu se întâmplă când vrei tu, nu știi exact când ai terminat și nici nu prea știi cum se face. Doar te apuci și te adaptezi pe parcurs, sperând la final că ți-a ieșit.
Citez din memorie dintr-o carte despre cum să creezi reclame bune.
Azi îți scriu despre anumite instrumente cu care „speli porcul” 😊.
Ai auzit de Marea Idee care stă la baza unei campanii sau reclame?
Este ideea centrală a unui text care-l face pe cititor să zică „La asta chiar nu m-am gândit!” și care, de fapt, „vinde”, ambalând informații într-un mod ingenios.
Ca să ajungi la Marea Idee ține de documentare. Pentru că trebuie să aibă legătură cu produsul pe care îl promovezi.
„Bomboanele M&M se topesc în gură nu în mână” este o Mare Idee, care a apărut din documentarea despre produs, și anume că ciocolata din interior este învelită într-o glazură de zahăr.
Ca să găsești Marea Idee vei analiza informațiile culese și, uneori vei face asocieri între informații și concepte fără vreo aparentă legătură dar care, puse cap-la-cap, aduc cititorului o perspectivă nouă.
În copywriting este important să ajungi repede la promisiunea pe care o faci în titlu. Pe oameni îi interesează în principal ce au ei de câștigat dacă tot își rup din timpul lor ca să-ți citească textul.
David Ogilvy spunea într-un interviu că pentru faimoasa lui reclamă Rolls Royce a ales mai întâi titlul dintr-o serie de 26 de variante și abia pe urmă a scris restul reclamei.
Nu am găsit o formulă standard despre pașii către o reclamă bună, dar mie Ogilvy mi-a dat un pont.
Dacă ești genul care are nevoie de reguli, încearcă formula de mai jos:
- Investește timp (chiar și câteva ore) pentru a găsi Marea Idee.
- Scrie cel puțin 20 de variante de titlu, alege-le pe primele 3.
- Ajustează și alege-l pe cel mai bun (asta e subiectiv – pune-te întotdeauna în pielea cititorului – te face să vrei să citești mai departe?).
- Încă din lead, conectează titlul cu promisiunea pe care o faci în text. Dacă durează mult până acestea se leagă, oamenii își pierd răbdarea și abandonează textul.
- Pe parcursul prezentării argumentelor de vânzare conectează Marea Idee cu produsul promovat (serviciul, cauza, …). Cu aceasta rămâne cititorul și cu ea asociază produsul tău.
”Copy thinking” este procesul de dinaintea redactării propriu-zise, acela care face diferența dintre o reclamă de impact și o încercare mai puțin reușită.
It pays better to be a copy thinker before being a copywriter!
Asta ar fi Marea Idee de azi. Sau cea cu porcul?! Nici nu mai știu… 😊
Vrei să vinzi mai mult prin copywriting? Abonează-te, citește edițiile anterioare și lasă-mi un mesaj cu provocările tale, pentru a personaliza conținutul articolelor astfel încât să-ți fie de folos.
ABONARE | ARHIVĂ | FEEDBACK