fbpx

#89: Despre cele 2 stiluri decizionale


Azi îți scriu despre 2 tipuri diferite de stiluri decizionale, identificate de psihologia comportamentală (resursă la final).

Americanii numesc persoanele care abordează aceste stiluri Maximizers și Satisficers (te las pe tine să traduci cum vrei).

Primii caută mereu să facă cea mai bună alegere posibilă, tind să exploreze absolut toate opțiunile, comparându-le apoi în detaliu, pentru a se asigura că decizia luată este cea mai bună.

Deși Maximizers sunt perfecționiști (au standarde foarte ridicate), acest stil decizional este mare consumator de timp, iar asta aduce cu sine un oarecare nivel de stres și de anxietate.

În a doua categorie intră cei care se mulțumesc cu o alegere “suficient de bună” și nu caută neapărat opțiunea perfectă, ci una care întrunește standardele care satisfac nevoile de bază. 

Satisficers petrec mai puțin timp cu analizarea opțiunilor și sunt adesea mai mulțumiți de deciziile lor, deoarece nu au așteptări nerealiste.

Primii pot avea regrete chiar și după ce au luat decizia, continuând să se întrebe dacă au făcut alegerea perfectă, în timp ce a doua categorie acceptă mai ușor decizia luată și își vede în liniște de celelalte aspecte ale vieții.

Cum folosim asta în copywriting?

Nu cunoaștem întotdeauna stilul decizional al cititorului, așa că vom scrie câte ceva specific pentru fiecare stil în parte.

Pentru Maximizers vom construi argumentele evidențiind superioritatea față de alte soluții existente pe piață (mai multe și cu exemple – așa cum le place lor).

Nu vom exagera cu exemplele pentru a nu-i pierde pe Satisficers, cărora le vom reaminti nevoile de bază, pe care soluția noastră le acoperă ușor, simplu, cu dovezi și fără bătăi de cap (exact ce caută ei).

După ce au cumpărat, poți reveni în e-mailul de mulțumire către Maximizers, ca să le aduci toate dovezile din lume că au luat cea mai bună decizie și a-i elibera astfel de anxietate. 😊

Într-un text mai lung primul apel la acțiune l-aș adresa neapărat Satisficers, construind apoi restul textului cu argumente pentru Maximizers.

📌 Pe scurt…

  • scrii pentru ambele stiluri decizionale
  • exemple și comparații pentru Maximizers
  • ușurință și comoditate pentru Satisficers

Găsești AICI cartea în care am explorat aceste 2 tipologii de clienți.

Data viitoare voi aborda o emoție (ultima dată am vorbit despre frică) și cum o folosim în copywriting.

Rămâi cu bine.

Narcis

⋆ ⋆ ⋆

Resurse gratuite: 

Demo | Grup FB | Social | Arhivă | Bibliotecă


#RISTRETTO

(NEWSLETTER)

ÎNVAȚĂ GRATUIT BAZELE COPYWRITING-ULUI

Cum să concepi și să scrii texte de promovare pentru a vinde mai mult și mai ușor

NU UITA SĂ VERIFICI E-MAILUL ȘI SĂ CONFIRMI ABONAREA!

Prin completarea formularului sunt de acord să primesc newsletterul și confirm că sunt de acord cu Politica de confidențialitate.


în